Литературен форум  

Брой 16 (457), 24.04. - 30.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Хепънинг "Елевация"

 

Фотография: Алберт Барух"Елевация" е името на един особен хепънинг по идея на Десислава Томова, който "се случи" през месец март. Идеята на проекта е непосредствено пред очите на публиката да се получи микс от различни изкуства - музика, танц, мода, рисуване, фотография, коафьорство. Същевременно с това се цели да се продуцират и разпространяват нетрадиционните решения в отделните направления на изкуството, както и да се представят млади таланти. От значение е и формата на изказ, защото хепънингът позволява пълното и свободно разгръщане на всеки един творец. В синтеза от изкуства той трябва да се опита максимално да открие себе си.

Режисьор на "Елевация" е Александра Хонг. Сценографията е дело на Катерина Пеловска и Юлия Кунова. Хореограф на спектакъла е Александра Хонг Участват още Мартин Радилов и Елена Пеева. Студентката по журналистика Десислава Томова е инициатор, сценарист и продуцент на проекта. По думите й - с неговата реализация тя прави опит да даде "зелана улица" за изява на младите хора, които все още търсят своя път.

Импровизирането в представянето на отделните участници не е самоцелно. То се прави, за да може хепънингът да придобие по-колоритна форма, а също така - да не изгуби своята спонтанност и неподправеност. Вместо модно ревю - представление. "Пред всеки един манекен стои задачата не просто да представи дрехата, а да се направи по такъв начин, че максимално да разпъне себе си пред публиката, използвайки пластиката на танца и театъра."

Студентите от специалност "Моден дизайн" от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - Боян, Мария и Албена, допринесоха за източния мотив в хепънинга с колекцията си от японски кимона.

В клубната обстановка добре се вписаха и футуристичните облекла на студентите по "Моден дизайн" от НБУ - Анита Петрова и Славка Маврова.

Александър Подолешев впечатлява публиката с колекцията си "Метаморфози", спечелила наградата на SMIRNOFF. В нея той използва съчетанието от винил и метал В същия дух бяха и прическите на фризьорско студио "Невси стил"

А хепънингът "Елевация" дава начало там, където другите очакват финал, според думите на участниците. Или - "Да бъда тук и да ме няма". А това означава, че целта е постигната.

Българската литература

© 2001 Литературен форум