Slovoto

Божидар Чеков

Биографични бележки

Божидар ЧековБожидар Чеков е роден през 1946 година в град Лом. Дедите му са бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Взели активно участие в Илинденското въстание, след неговия разгром, те хукват за България. Започнали от нищо, благодарение на "труд и пот", с времето "изселниците " стават собственици на ниви, лозя, мелници и фабрики за коприна.

След 9 септември 1944 година "народната власт" национализира, иззема, анатемосва. Някои от най-близките роднини на Божидар са вкарани в затвора. Характеристика с дебели сини черти го съпровожда от детинство. През 1965 той завършва Техникума по графика в София. Поради литературните му наклонности и отлични резултати, Чеков е освободен от матура по български език. През 1966 година той става най-младият публикуван участник в Месеца на българския разказ, организиран от вестник "Вечерни новини ".

През юношеските си години, освен с писане, той се занимава активно и с бокс. Неколкократен победител в градското първенство на София, Божидар Чеков печели веднъж и титлата Републикански шампион.

Като всеки "неблагонадежден" младеж, Чеков отбива военната си служба в Трудова повинност. Работи известно време на обектите Бухово, Ботунец, Кремиковци, ТЕЦ "Варна", Девня... Склонностпга му да пише го спасява от тежкия труд - за известно време Божидар е "издърпан" от вестник "Трудово дело", където работи като дописник и редактор.

През август 1968 година "братските армии" нахлуват в Чехословакия и слагат край на много илюзии. През септември същата година Божидар бяга през границата и след двадесетдневни премеждия стига до Париж.

Там той учи и работи, работи и учи. 1971 е годината на дипломирането му във Висшия лицей по графика "Естиен". Първата част на професионалната кариера на Божидар Чеков се развива в различни по същност и важност печатници. След това той преминава в хартиената промишленост. От 1995 година Чеков е директор по продажбите в хартиения завод "Лансе", близо до Гренобъл.

Женен е. Има две деца.

Божидар Чеков е носител на Почетния медал на труда на Франция.

До 1991 година Чеков не стъпва нито в "Народна република" България, нито в някое от нейните представителства. За сметка на това сътрудничи на Българското освободително движение със седалище в Париж и публикува редовно в месечния му орган - списание "Бъдеще", под редакцията на Ценко Барев.

До момента има три издадени книги в България - "Стрелецът от Айфеловата кула", С. 1997, "Втората Айфелова кула", С. 2000 и "Третият светилник", С. 2002. Първите две книги можете да поръчате и закупите от виртуална книжарница "Българска книга"

Настоящата биографична информация е взета от първата му книга.

За контакти с автора: tchesta@club-internet.fr

 


напред горе назад Обратно към: [Божидар Чеков][СЛОВОТО]
© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух