Slovoto

Петър Чухов

Биографични бележки

Петър ЧуховПетър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Автор на 11 книги: "Градината на слабата реалност" (1995; награда за дебют на конкурса "Южна пролет"), "Руни" (1998), "Мулето на Педро" (1999; книга на годината на сп. "Егоист"), "Провинции" (2000), "Малки дни" (2002; Национална награда за поезия "Иван Николов"), "Снежни човеци" (2003; Специална награда на конкурса за нов български роман "Развитие"), "По-скоро никога" (2004, по която до 2010 г. се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер), "Три" (2010), „Когато се завръщат еднорозите“ (2011, свали на PDF), на двуезичната (на български и английски) книга с хайку и сенрю "Безопасни игли" (2008; 2010), по която също е създаден спектакъл с премиера в ТР Сфумато през октомври 2011 г. и която излезе и в Ирландия на ирландски (гейлик) и български – Bioráin Dhúnta (Original Writing, Dublin, 2012), както и на детската книга в три части „Игри без играчки“ (2012).

Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Más-más csönd / Различна тишина” (Napkut Kiado, Budapest, 2012)

Петър ЧуховВключен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки, литовски, унгарски, румънски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски, ирландски, нидерландски. Пише хайку и свързаните с него форми на английски, публикувани в много издания в САЩ, Канада, Англия, Япония, Русия и др. Превежда от английски и води страницата "Муха в аптечката" във в. "Литературен вестник" за хайку и свързаните с него кратки форми.

Носител на много награди, сред които „Иван Николов” за най-добра стихосбирка (2002), Специална награда „Развитие” за нов български роман (2003), Голямата награда за SMS поезия (2004), „Славейкова награда” (2005 – първа, 2013 - трета), Първа награда "Златен ланец" (2007), Голямата награда на музея "Башо" в Япония (2008), награди от Международния хайку конкурс в Москва (2012), Голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов” (2013) и др.

Участвал в много пърформанси, като например „Литература в действие” (Performing Literature) (2002) по проект на Британския съвет, съвместно с британски автори, на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Германия, Румъния, Унгария и Русия.

Автор и водещ на проекта "Поетически трубадурски двубои", съавтор - с Марица Колчева - на комиксовата поредица "Гъвко и Мръвко", излизала няколко години на страниците на в. "Труд", пише музика и текстове, свирил в много рок-групи („Субдибула”, „Тутакси”, „Стенли”, „Пешо и алкохолиците”, „Кокарда”), съосновател на етнорок група „Гологан”. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“.

Член на Сдружение на български писатели, Хайку клуб "София", Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.

 

 

За контакти: cheshoboy@yahoo.com

 


напред горе назад Обратно към: [Петър Чухов][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух