напред назад Обратно към: [Божидар Чеков][СЛОВОТО]От ЦК на комсомола до ЦК на Великден


Повече от половин година след смяната на мнозинството в Парламента на Република България, недоумението измести надеждата. Получили властта "на тепсия" непознати на никому "народни представители" все повече озадачават вместо да насърчават. Самонадеяната Иван-костовска корупция отвори пътя към държавното управление за разни видове опортюнисти. Някои от тях са безспорни носители на качества и благодетели. Искренността на Ралица Агайн е умилителна, но политически постна. В средно по две интервюта месечно, най-крехката депутатка на НДСВ уверява, че приватизацията ще бъде прозрачна.

 

Прозрачност или Видимост

Колко мандата ще са му необходими на това образовано момиче и на нейните колежки, за да разберът, че на хората отдавна не им е до прозрачност, защото жадуват за политическа видимост? Николай Василев ту порицава корупцията на неговите предшественици, ту хвали Александър Божковите изяви в Англия. Първенец по стипендии, заместник министър председателят показва явна политическа несръчност с положителните недомлъвки относно господин 10%. Криволиченето в оценките в никакъв случай не е най-прекия път към убеждението и стимулирането. Ако цялото НДСВ беше хвалило успехите на прочутия приватизатор преди изборите, българският Парламент изобщо нямаше да бъде в сегашният си вид. От редицата прибързани изяви до поправките във вече гласувани закони прозира една и съща обезпокояваща политическа незрялост. Свикнало на лесни формули, общественото мнение започва да подхвърля една абсолютна неистина: "това са българите от чужбина".

 

Избор или подбор

За да се избегнат припознавания с неизбежни отрицателни последици е много уместно да се приложи френската поговорка: "Il faut appeler un chat – un chat". Преведена на български тя гласи: "Котката трябва да бъде наречена с истинското си име – т.е. котка". Младежите, които проумяха, че служат само за украса в екскурзиите наречени "Български Великден" и наобиколиха Симеон 2-ри преди той да щурмува резиденцията Враня, не са носители на никакъв мандат от страна на 2 милионното българско население живеещо извън граница, което продължава да е лишено от избирателни права! Талантливите стажанти и студенти, които "се върнаха" не бяха избрани, а подбрани.

 

Представителност или показност

В резултат на това, за сетен път народната представителност бе конфискувана от невидими ръце и заменена с парашутна показност. В помощ на все още гърчещата се в родилни мъки родна Демокрация, легендите за професионалните постижения на Лондонското Сити изискват много по-безпристрастна светлина, от тази която им се дава. Министрите членове на правителството на Симеон 2-ри, работили в западни инвестиционни банки не са работили на англииския или европейски пазар. Тяхната дейност се е състояла в доставката на сведения за България и Източна Европа. По-простичко казано, нашите "юпита" са подсказвали срещу възнаграждение на западните инвеститори какво може да се купи ефтино по родните баири, за да се продаде по-скъпо на англо-американските пенсионни фондове. За този вид дейност се знае, че всички удари и средства са позволени. Експертите даващи оценки, могат да свалят или увеличат цената на дадено предприятие. След като разпространят котировката му, те гледат да се напъхат като посредници в смяната на собственост срещу комисонни. Целта им не е най-точната цена, а най-голямата разлика между продажната и номиналната стойност. Без конкуренция и обществен контрол, инвестиционните банки могат бързо да прескочат границата на реалното и да влезнат в спекулативното. Прекаленото пристрастно надценяване на различни обекти доведе до фалита на века – седмото американско предприятие ЕНРОН банкрутира с трясък в началото на 2002 година.

 

Мерил Линч не е Сорбоната

Първият обвиняем за финансовата катастрофа е инвестиционната банка "Мерил Линч" и нейните преднамерени фалшиви оценки . Факта, че бъгарският министър на финасиите Милен Велчев е бил доставчик на сведения на банката "Мерил Линч" за България, не означава че той е замесен в каквото и да било. Но за българският избирател е важно да знае поне, че школата "Мерил Линч" няма нищо общо със Сорбоната.

 

Демос-кратос или Народовластие

Заговорническият климат, който лъха от коридорите на властта се дължи на празното пространство разделящо избиратели от избранници. Липсата на политическа решителност и колебливите стъпки на управляващите е доказателство за политическата им безтегловност. Каквито и бури да се развихрят на върха на държавата, те си остават на светлинни години от проблемите на хората. Във всички развити Демокрации, парламентът е огледало на обществото. Има ли човек, който би могъл да твърди, че сегашното народно събрание отразява българското общество? Подбрани и разпределени от невидими ръце депутати-парашутисти и министри-отличници се услушват вместо да работят. Някои от тях вече приличат на котки, които се чудят как да слезнат от дървото на което са се изкатерили.

Неизбежно идва времето за истинския политически дебат, за истинската информация и за истинския избор. Повторението може да стане майка на знанието само, ако грешките бъдат разбрани и поправени.

Гръцката дума Демос значи народ. Кратос значи власт. На български Демокрация означава народовластие.

На времето Сталин казваше: "С автомата всичко може да се прави, само не може да се седне върху него."

С Демокрацията е същото, но има хора които не го знаят.

 

18-02-2002

Париж

 


напред горе назад Обратно към: [Божидар Чеков][СЛОВОТО]

 

© Божидар Чеков. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух