напред назад Обратно към: [Божидар Чеков][СЛОВОТО]Прекален светец и Богу не е драг


Дойде Джордж Тенет и живота на българина се промени. Размърдаха се пластовете. Жегата, цените, дори и безработицата станаха по-търпими. Мощният отвъдокеански полицай откри виновника за провалената реформа. Майкъл Чорни начело на банда от пет руски "мафиоти", с техните мръсни пари са основната пречка за влизането ни в Европа. Ако не си бяха настанили пералните за долари в Мобилтел, Якоруда, Петрол, медиите и къде ли не още, отдавна да сме седнали на един и същи чин с отличниците Чехия, Полша и Унгария!

По време на престоя на шефа на ЦРУ, кепенците на Агенцията по приватизация останаха спуснати. Цели три дена без да се продаде нито едно предприятие. Компетентните чиновници със затаен дъх следяха всяко движение на колите с бурканите. По-ниски от тревата, по-тихи от водата! Току виж, Американецът ги дръпнал за ушите, че взимат пари само от офшорки.

В същото време Бил Клинтон пристигна в Богота, столицата на Колумбия и подари на колумбийците 1 милиард и 600 хиляди долара за да спрат прането на кокаин. Я да беше дошъл на Рожен, а Джордж Тенет в Богота. Здраве да е - всяко зло за добро!

Докато Мишката Чорни се печеше някъде по френската Ривиера, я с Ана Тупикова, я с някоя друга, един наш Генерал избърза да го изгони за 10 години. По-добре беше за сигурността на страната, Чорни да е на заточение в Монако, отколкото на Златни пясъци. Кой може да се съмнява след това, че родният полицай не си е на мястото и че не му сече пипето? Че нашият военнослужещ, без да му мигне окото, удари с един куршум два заека! Ако Чорни се беше прибрал в България, той щеше да се разприказва. Иди ги брои после лъснатите трътки на облажилите се от него - щрауси.... Овен това прокурорите уплашени от бръмбарите, си бяха глътнали езиците. "Правовата държава може да почака, борбата с мръсните пари - не!" - изкозирува този незнаен войн на Демокрацията и произнесе присъдата преди да сме чули обвинителния акт. Журналистическата потеря само това чакаше за да замести следователите, адвокатите и магистратите. Всеки ден, недоказани врели некипели забавляват, станалите по силата на обстоятелствата вегетарянци - читатели. Нали "България е оцеляла защото се е смяла".

И на шофьорите на джиповете "Чероки" им олекна. Докато се пише и говори за руснаците, никой няма да ги пита, колко закуски им струват колите. И министершите с фондациите станаха печеливши от скандала. От къде на къде ще ги упреква този и онзи за спонсорите? "Я го дръжте Чорни!" И на турските бизнесмени от Новотел им стана кеф. Най-доволни са митничарите с палатите. Щом като се разбра чии са мръсните пари, те могат вече да изправят глави и да погледнат комшиите право в очите. Обстановката внезапно стана много по-ясна, по-прозрачна от преди. Време беше да прогледнем, че се задават избори! Само Дядо Йоцо, ако беше жив, щеше да вдигне рамене:

"Присмял се хърбел на щърбел..."

 

Париж, 2 септември 2000 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Божидар Чеков][СЛОВОТО]

 

© Божидар Чеков. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух